april 19, 2024

Info Advies

Advies Info

Waarom hoekprofiel staal?

Je hebt koudgewalst staal en je hebt warmgewalst staal. Van koudgewalst staal kennen we het bekende U profiel staal. Als we het hebben over hoekprofiel staal, dan wordt de warmgewalste uitvoering bedoeld. Een hoekprofiel staat is warmgewalst hoekstaal. Een hoekprofiel staal wordt vooral voor instructiedoeleinden toegepast. Zet je deze variant staal af tegen koudgewalst staal, dan is de warme uitvoering minder hard en wat meer flexibel. Daardoor zijn ze gemakkelijker vorm te geven en beschikt het over wat meer rek.

Hoekprofiel staal wordt ook wel hoekijzer genoemd

Een hoekprofiel staal is niet altijd even recht. Dat zorgt voor een grote maat-tolerantie. De buitenhoek van een hoekprofiel staal is bovendien aan de scherpe kant. Het hoekprofiel is zoals gezegd wat donkerder en neigt naar de kleur antraciet. Het profiel wordt ook wel hoekprofiel genoemden wordt in de bekende 90-graden positie gemaakt. Dit zorgt voor extra stabiliteit en maakt dat er veel gewicht gedragen kan worden. Kenmerkend is ook dat je er gemakkelijk mee kunt werken.

Donkerder van kleur, zwaarder en een ruwer oppervlak

Als we dan toch vergelijken; een hoekprofiel staal is ten opzichte van koudgewalst staal vaak wat donkerder van kleur. Het is bovendien wat zwaarder en het oppervlak is ruwer. In tegenstelling tot koudgewalst staal kun je nu wel te maken krijgen met walshuid. Ook is een deze variant staal goedkoper in aanschaf. Behalve de warm- en koudgewalste uitvoeringen is er overigens ook nog een gegalvaniseerde versie. Het hoekprofiel is dan verzinkt, voorzien van een zinklaag dus.

Keuze uit verschillende afmetingen

Deze variant staal gebruik je vooral in draagconstructies en dan specifieker in daken, deurposten, trappen en bordessen. Met de verbindingen in de vorm van onder meer lassen en schroefdraadverbindingen is bovendien erg veel mogelijk. Voorts heb je veel keuze in afmetingen. Een hoekprofiel kan dus voor je op maat gemaakt worden. Soms is ook de dikte van het materiaal van belang. Wat verder opvalt aan een staal met hoekprofiel is de corrosiebestendigheid. Daardoor kun je ze ook prima gebruiken in ruimtes die vervuild zijn of waar het vochtig is.

Meer dragen dan dat berekend is

Uiteraard wordt staal met hoekprofiel van te voren berekend op verschillende krachten en belastingen, krachten waarmee de profielen in de praktijk ook te maken hebben. Veiligheid staat altijd voorop en een hoekprofiel staal kunnen vaak meer dragen dan berekend is. Een hoekprofiel staal is uitermate geschikt om zogenaamde buig belastingen op te vangen. Een hoekvorm geldt als zeer sterk en als een profiel dat in staat is veel meer op te vangen als bijvoorbeeld plaatstaal. Een hoekprofiel stal is zeer geschikt om stalen roosterplaten te dragen. Daarom zie je ze vaak terug in trappen, ventilatieroosters en steigerconstructies. De opstaande kant kan in deze gevallen aan de steunbalk gelast worden. Het mooie aan dergelijke profielen is dat ze zeer gebruiksvriendelijk zijn en dat je er dus steeds gemakkelijk mee uit de voeten kunt. En, let er maar eens op; je wilt niet weten hoe vaak we stalen profielen in de dagelijkse praktijk gebruiken en tegenkomen.