juli 22, 2024

Info Advies

Advies Info

Starten met de opleiding vrachtwagenchauffeur?

Vind je het gaaf om een vrachtwagen te zien en lijkt het je prachtig om een baan als vrachtwagenchauffeur te hebben? Dan is het aan te raden om gewoon eens de opleiding vrachtwagenchauffeur te volgen. Je autorijbewijs is niet voldoende om in de vrachtwagen te mogen stappen. Hiervoor zul je ook de opleiding vrachtwagenchauffeur moeten volgen. Zo kun je snel op voor rijbewijs C en aan de slag als vrachtwagenchauffeur.

Is het jouw passie om aan de slag te gaan als vrachtwagenchauffeur? In dit artikel lees je alles over de opleiding vrachtwagenchauffeur. Zo weet je wat je ongeveer kunt verwachten.

Wat is rijbewijs C?

Rijbewijs C heb je nodig om zware vrachtwagens te mogen besturen. Zonder dit rijbewijs is het niet toegestaan om een vrachtwagen van meer dan 3.500 kilo te besturen.

Wil je werken als vrachtwagenchauffeur? Dan is Rijbewijs C niet voldoende. Als je voor je beroep met de vrachtwagen wilt rijden, heb je daarnaast namelijk ook code 95 op je rijbewijs nodig. Er zijn verschillende toetsen die je moet doen om een basiskwalificatie te krijgen. Om hierna beroepsmatig aan de slag te mogen als vrachtwagenchauffeur, zul je ook nascholingen moeten blijven volgen.

Wat kost de opleiding?

Wat je betaalt voor de opleiding, is afhankelijk van het bedrijf waar je de opleiding volgt. Heb je een werkgever die je graag wil inzetten als chauffeur op de vrachtwagen? Dan kun je de opleiding vrachtwagenchauffeur ook via het bedrijf volgen. Het bedrijf zal de kosten voor het rijbewijs dan vergoeden. Dit is voor beide partijen voordelig, want ook voor je werkgever is het prettig om nog een chauffeur tot zijn beschikking te hebben.

Waarom de opleiding vrachtwagenchauffeur volgen?

Het kan zeer aantrekkelijk zijn om de opleiding vrachtwagenchauffeur te volgen. Met dit beroep ben je veel op de weg. Wordt je internationaal chauffeur, dan zul je ook veel van Europa te zien krijgen tijdens je ritten. Als vrachtwagenchauffeur krijg je over het algemeen ook erg goed betaalt. Veel chauffeurs kiezen ook voor dit vak omdat ze een enorme passie voor vrachtwagens hebben.

Als vrachtwagenchauffeur ben je dus vooral bezig met rijden, maar je komt ook op een hoop plekken. Daarnaast zul je ook moeten laden en lossen. Als je het niet erg (of juist leuk) vindt om te rijden, dan vliegt de tijd zo voorbij in de vrachtwagen. Voordat je het weet zit er weer een werkdag op.

Extra informatie over de opleiding vrachtwagenchauffeur

Het is belangrijk dat je het vrachtwagen rijbewijs haalt via een betrouwbare rijschool. Op die manier kun je snel op voor het rijbewijs, om vervolgens aan de slag te kunnen op de vrachtwagen. Heb je het rijbewijs nodig in verband met je werk? Rijbewijs C met code 95 kun je al vanaf een leeftijd van 18 jaar behalen. Je kunt dus al ontzettend vroeg vrachtwagenchauffeur worden. Wil je alleen in je vrije tijd vrachtwagen gaan rijden, dan is de minimumleeftijd 21 jaar. Ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je in principe dus altijd de opleiding vrachtwagenchauffeur volgen.

Wil je hier meer informatie over? Kijk dan bij De VerkeersAcademie!