juli 22, 2024

Info Advies

Advies Info

Hoe kun jij jouw tanden het beste verzorgen?

Een goede verzorging van je tanden is erg belangrijk om deze gezond en sterk te houden. Door je tanden goed te verzorgen behoudt je jouw tandglazuur. Dit is een beschermlaag die op je tanden en kiezen zit. Deze laag glazuur bestaat uit calciumkristallen. Het is uiteraard van groot belang om twee keer per jaar voor controle te gaan naar de tandarts. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Tandarts Schiedam. Wat je qua eten het beste kunt vermijden om deze glazuurlaag te beschermen en hoe je jouw tanden het beste kunt verzorgen en op deze manier je glazuurlaag en je mond gezond en sterk houdt wordt hieronder besproken. 

Wat moet je vermijden met eten voor gezonde tanden?

Gedurende de dag zijn er veel dingen die je kunt eten. Veel van de producten die we eten bestaan uit zuren. Deze zuren tasten ons tandglazuur aan. Nu is het onmogelijk om al de producten waar zuren in zitten te vermijden. Maar een aantal dingen zijn wel beter om niet te eten of te drinken omdat daar teveel zuren in zitten. Zuren die hierin zitten zijn zogenoemde voedingszuren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld appelzuur of citroenzuur. Het speeksel in de mond beschermt nog redelijk tegen de zuren uit de voeding die we eten maar wanneer er te veel zuren in zitten zal dit toch schade aan het tandglazuur veroorzaken. Een aantal producten die je beter kunt vermijden om jouw tandglazuur te beschermen zijn harde snoepjes. Deze veroorzaken voor een langere tijd blootstelling van suikers aan de tanden. Iets wat je misschien niet snel denkt, omdat het toch gezond is door de vitamines die erin zitten, zijn citrusvruchten. Deze citrusvruchten bevatten van nature veel zuren wat de oorzaak is van beschadiging aan je tandglazuur. Frisdrank is hierin ook een boosdoener. Door de hoge hoeveelheid suikers die hierin zit is dit slecht voor je tanden. 

3 tips voor het verzorgen en sterk houden van jouw tanden

  1. Een belangrijke eerste tip is dat je minimaal twee keer per dag je tanden moet poetsen. Wanneer je dan je tanden poetst moet je dit ook minimaal twee minuten doen. Vaak geeft een elektrische tandenborstel aan wanneer je van kant moet wisselen en wanneer de twee minuten om zijn. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend voor je de deur uit gaat en in de avond voordat je naar bed toe gaat.
  2. Gebruik voor het tandenpoetsen een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel zorgt ervoor dat je tanden beter worden schoongemaakt blijkt uit onderzoek. Op deze manier poets je de meeste tandplak weg van je tanden. Zoals hierboven beschreven hebben elektrische tandenborstels tegenwoordig ook handige extra’s om het poetsen te verbeteren. 
  3. Naast het poetsen van je tanden is het ook belangrijk om jouw tong schoon te maken. Evenals op je tanden blijven er op je tong ook bacteriën achter die schadelijk kunnen zijn voor je tanden.
  4. Ga twee keer per jaar en laat Tandarts Vlaardingen jouw tanden controleren of ze nog sterk en gezond zijn.