juni 18, 2024

Info Advies

Advies Info

Wanneer heb je een goede menstruatiecyclus?

Elke vrouw heeft er maandelijks last van, de menstruatie komt weer op gang. Wanneer je menstrueert, betekent dit ook dat je een menstruatiecyclus hebt. Op een aantal dagen ben je vruchtbaar en vindt de eisprong plaats. Als de eicel niet is bevrucht, ga je menstruatie aan het einde van de maand. Elke maand begint dit opnieuw. Dit betekent dan ook dat je een goede menstruatiecyclus hebt. Als je geen goede menstruatiecyclus hebt, zal de menstruatie periode erg kunnen verschillen. De mogelijke oorzaak kan zijn dat je voor een langere tijd anticonceptie hebt gebruikt. 

Menstruatiecyclus berekenen 

Ben je voor het eerst begonnen met menstrueren of ben je net van de anticonceptie af? Dan is het handig om je menstruatiecyclus te berekenen. Een menstruatiecyclus berekenen kan via het internet. Wel dien je antwoord te geven op een aantal vragen. Deze vragen kunnen zijn: ‘’wanneer ben je voor het laatst ongesteld geworden’’. Vanaf dit punt wordt er berekent wanneer je mogelijke eisprong zal komen. Als je geen anticonceptie gebruikt of voor het eerst begint met menstrueren, betekent dit dat je niet veilig bent voor een zwangerschap. Er is namelijk weer een mogelijkheid dat je zwanger raakt. Een menstruatiecyclus kan je erbij helpen om niet bevrucht te raken.

Hoe ziet de menstruatiecyclus er uit?

Op dag één tot en met dag zeven wordt je ongesteld. Je hoeft niet de volle zeven dagen ongesteld te zijn. Als je eerder stopt met bloeden, betekent het dat je vanaf die dag kunt tellen tot de eisprong. Vanaf dag 8 tot en met 9 krijg je verdikt slijmvlies. Op dag 11 tot en met 15 zit je in je vruchtbare periode. In deze periode is het handig om geen seksueel contact te hebben. Vanaf dag 16 tot en met 25 sterft de onbevruchte eicel. Na dag 25 laat het slijmvlies weer los.