mei 23, 2024

Info Advies

Advies Info

Waarom interim management?

Zeker overheden en dan specifiek gemeenten doen niet zelden een beroep op interim management. Dit kan zijn als een vaste manager vanwege gezondheid of zwangerschap wegvalt, vaker echter wordt ten tijde van een bestuurlijke crisis een interim manager aangesteld die orde op zaken moet stellen. Een interim manager is vaak een ervaren rot in het vak.

Een frisse en onbevooroordeelde blik op de ontstane crisis

Is er sprake van een bestuurlijke crisis bijvoorbeeld, dan ligt de oplossing bij het inschakelen van interim management. Met een frisse en onbevooroordeelde blik en zonder de onderlinge banden te kennen kan een interim manager vaak snel de pijnpunten blootleggen. Binnen organisaties is vaak tunnelvisie ontstaan en daar reken je met interim management meteen mee af. Daarnaast biedt deze manier van management meer voordelen. Nadeel is wel dat het inschakelen van een tijdelijke professional wat aan de dure kant is.

Je zit niet meteen voor jaren vast aan een dure manager

De voordelen hebben echter de overhand. Zo haal je op deze manier meteen specialistische kennis in huis en vaak een grote dosis werkervaring. De manager die instroomt behoeft vanwege zijn ervaring amper ingewerkt te worden en draait vanaf de eerste dag moeiteloos mee. Zo ben je acuut gered zonder dat er afspraken gemaakt zijn voor de langere termijn. Je zit er dus niet meteen voor jaren aan vast. Een ervaren manager die je in het kader van interim management inhuurt neemt bovendien een eigen zakelijk netwerk mee. En dat netwerk wordt vaak gebruikt ook. De zelfstandigheid en de frisse blik zijn andere voordelen. Omdat de manager niet weet hoe de verhoudingen liggen kan hij vaak een objectief beeld vormen van wat er speelt. Kenmerkend is bovendien de altijd zeer resultaatgerichte manier van werken die interim managers er op nahouden.

Interim management werkt vaak niet in de sportwereld

De ingeschakelde manager doet in geval van crisis verslag van zijn bevindingen en legt die aan de top van de organisatie voor. Niet zelden zijn het harde maatregelen die hij voorstelt. Wat dan vaak gebeurt is dat de via interim management aangestelde professional zelf gevraagd wordt zijn advies handen en voeten te geven waardoor er alsnog een langere samenwerking uit voortkomt. Dat niet elke vorm van interim management een schot in de roos is, bewijst wel de sportwereld en zeker de voetballerij. Niet zelden wordt bij tegenvallende prestaties de manager (de trainer) op de keien gezet en moet een interim de zaak zien te redden. Onderzoek heeft al lang en breed aangetoond dat deze werkwijze slechts zelden resultaat oplevert. Desondanks blijven clubs volharden in deze manier van handelen. En dat is eigenlijk heel vreemd.

YNNO adviesbureau | Het bureau voor nieuwe manieren van werken.

Veilig schild

In bestuurlijke organisaties echter is en blijft de interim manager een graag geziene gast. Als geen ander kan een professional van buitenaf heel snel een organisatie doorgronden en aangeven wat er anders zou moeten en kunnen. Voor directies en leidinggevenden is het bovendien een veilig schild van waarachter ingrijpende maatregelen genomen kunnen worden. Want uiteraard worden die maatregelen op verzoek van de interim professional genomen.